AMOR & PSYCHE

Marie-José van Hoof
Normal 9f7725781e634670c77056518ccfdcda5d8208fd
Qr
van totaal € 25.000 (5%)

Met hart en ziel. Werkend als kinderpsychiater met kinderen die veel narigheid hebben meegemaakt en wiens ouders zich vaak machteloos voelen in de opvoeding door eigen psychische kwetsbaarheid had ik de behoefte meer te begrijpen van wat ik zag en hoe dat in elkaar stak. Zo ontstond mijn promotieonderzoek naar de relatie van gehechtheid en van psychopathologie met hoe de hersenen van adolescenten er structureel uitzien en hoe deze functioneren bij het zien van emotionele gezichten en in rust. De resultaten van dat onderzoek mag ik 21 november 12.30 u. a.s. verdedigen.  

Het bleek mij dat er nog onvoldoende onderzoek gedaan wordt naar zowel gehechtheid als psychopathologie terwijl dat ons allemaal aangaat en mede bepaalt of we lichamelijk of psychisch ziek worden. Het maakt uit hoe wij met elkaar omgaan in het dagelijks leven: empathisch, met compassie of alleen vanuit eigen perspectief, onoplettend of agressief. Het heeft gevolgen voor onze veerkracht, onze afweer, onze (epi)-genetische make-up, en dus het ontstaan van lichamelijke en psychiatrische ziekten. Onverwerkt trauma of verlies speelt daarbij een grote rol. Niemand leeft voor zichzelf alleen en dus heeft het ook een grote impact op de maatschappij en hoe deze functioneert.

Kinderen zijn sterk afhankelijk van hun omgeving: opvoeding, schoolklimaat, familie, buurt, stabiliteit in de maatschappij. Willen we kinderen gezond groot laten worden en meer harmonie creëren in de wereld, zullen we onze kinderen veilig en gezond moeten laten opgroeien met oog voor samenwerking en elkaar. Jong geleerd, oud gedaan. Het op te richten wetenschapsfonds 'Talent4Research' voor onderzoek naar gehechtheid, trauma, emotieregulatie van kind en gezin in geval van psychische problematiek of lichamelijke ziekte wil een bijdrage leveren aan bovenstaand doel.

Sommige zaken moet je ervaren door ze te zien, te horen en te voelen en pas dán kan je je voldoende voorstelling maken van het belang voor eigen gezondheid en maatschappij. Dat geldt ook voor gehechtheid, trauma en emotieregulatie van kinderen en gezinnen in geval van psychische problematiek of lichamelijke ziekte. Want er ligt nog steeds een stigma op psychische kwetsbaarheid. En dat moet eraf want lichaam en geest zijn één.

Om participatie van het publiek te bewerkstelligen worden de muzen in allerlei vormen ingezet om het hart te beroeren: o.a. een benefietconcert, expositie van schilder- en beeldende kunst, een kinderopera, kapla wedstrijd, kunstroute, film en een wetenschappelijk symposium. 

Wilt u bijdragen aan een gezondere toekomst voor onze kinderen en maatschappij? Met uw bijdrage en participatie aan het Talent4Research fonds is dat mogelijk! Ook sponsors voor de activiteiten zelf mogen graag contact opnemen met M.J.van_Hoof@lumc.nl .

Volg de updates over activiteiten de komende tijd en draag uw steentje bij! Doe mee!

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Bekijk alle
26-11-2019 | 21:44 Hi Marie-José, nogmaals hartelijk gefeliciteerd met het vertrek van de olifant!
23-11-2019 | 18:53
22-11-2019 | 21:47 Van harte gefeliciteerd, Marie-José - wij zijn ontzettend trots op jou! Daniel & Dorothea + Nikolai, Matteo & Johann
21-11-2019 | 20:21
21-11-2019 | 17:45