Balance Awareness Week 2018

Wouter van der Valk
Actie is afgesloten Je kunt niet meer doneren
Normal a4c18662bded932a81157d77f5c3335bfb2ef6ea
van totaal € 100 (0%)

Sluit je ogen en ga op één been staan. Stel je nu voor dat je hetzelfde gedesoriënteerde gevoel hebt, maar dan met beide ogen open en beide voeten op de grond. Evenwicht is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De ziekte van Menière, een brughoektumor of andere evenwichtsaandoeningen zijn vaak onzichtbaar voor de buitenwereld, maar kunnen je leven volledig ontwrichten. De afdeling Keel- Neus- en Oorheelkunde (KNO) van het LUMC vraagt tijdens de internationale Balance Awareness Week van 16 tot 22 september 2018 aandacht voor (h)erkenning van zowel de symptomen als de gevolgen van evenwichtsaandoeningen.

 

Wat doen wij?

De afdeling Keel-, Neus en Oorheelkunde (KNO) van het LUMC behandelt, controleert en opereert dagelijks grote aantallen patiënten voor aandoeningen aan keel, neus of oor waaronder patiënten met evenwichtsaandoeningen.

Daarnaast wordt er binnen onze afdeling veel onderzoek gedaan, onder andere naar evenwichtsaandoeningen, met een focus op de ziekte van Menière.

 

Het Binnenoor-op-Chip Project

Het klinkt futuristisch, maar het kan: miniatuur-evenwichtsorganen van patiënten maken en hierin bestuderen hoe evenwichtsaandoeningen zich ontwikkelen. Wij werken eraan om een mini-evenwichtsorgaan uit (stam)cellen in ons laboratorium te maken. Dit mini-orgaantje kan gebruikt worden om verschillende evenwichtsaandoeningen en hun genezing te onderzoek. Dit doen wij ook voor de ziekte van Menière. Het doel is een zogenaamd “binnenoor-op-chip” te ontwikkelen waarin de omstandigheden in het lichaam worden nagebootst. Hiervoor gebruiken wij de kennis die wij verzamelen uit zowel de ontwikkeling van het evenwichtsorgaan tijdens de zwangerschap als het volwassen stadium.

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.