Vanir8

Help de Vanir8 het onderzoek naar melanoom steunen!
Closed You can't donate anymore
from € 3.174 (13%)

Elk jaar roeien 8 studenten van het Leidsch Heeren Dispuut "Vanir" de Ringvaart Regatta. Zij gaan deze uitdaging niet alleen aan voor zichzelf, maar roeien deze wedstrijd van 100 kilometer ook voor een goed doel. Dit jaar roeit de Vanir8 op 3 juni 2020 voor het onderzoek naar melanoom.

Melanoom is een agressieve vorm van huidkanker, die op iedere leeftijd voor kan komen. Ongeveer vijfeneenhalfduizend patiënten worden per jaar getroffen door deze ziekte. De overleving is het slechtst in de stadia waarbij de tumor niet meer geopereerd kan worden of reeds uitgezaaid is. Artsen en onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken hard aan nieuwe middelen en nieuwe combinaties van bestaande middelen om ook deze patiënten steeds effectiever te behandelen.
Melanoom ontstaat in lichaamscellen die pigment aanmaken. Een melanoom kan ontstaan in de huid, en soms het oog en de slijmvliezen. De overleving is het slechtst bij patiënten bij wie de tumor niet meer geopereerd kan worden en/of reeds uitgezaaid is. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is één van de veertien centra in Nederland die patiënten met uitgezaaid melanoom behandelt. De afdeling Medische Oncologie van het LUMC werkt hard aan nieuwe behandelingen en nieuwe combinaties van bestaande middelen om deze patiënten steeds effectiever te behandelen.

De Unieke Afweer is een relatief nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaid melanoom. Bij deze behandeling worden in het laboratorium tumor infiltrerende lymfocyten (TILs) gekweekt. Dit zijn gespecialiseerde afweercellen die tumorcellen herkennen en vervolgens vernietigen, zonder gezonde cellen aan te tasten.

Het LUMC is één van de twee bevoegde centra in Nederland voor het behandelen van patiënten met TILs. Patiënten ervaren relatief weinig bijwerkingen van deze therapie. Met dit onderzoek wordt onder andere gekeken naar de TILs met één van de nieuwe immuuntherapieën, anti-PD1 genaamd. De behandeling met anti-PD1 gebeurt al in 14 centra in Nederland, de combinatie met TIL is echter nieuw en wordt alleen in het LUMC gegeven.

De Vanir8 wil de onderzoekers van de Bontius Stichting graag helpen, helpt u ook?

Promote this page with a cool poster. You can determine the text yourself and then print the poster and put it up anywhere. Anyone can make a poster of this page, including friends, family, colleagues, people from your sports team or classmates. Put the poster up in a supermarket, behind the window at shops, at companies or at school. Putting up a poster is often no problem if you ask nicely and explain what it is for.

View all
14-03-2020 | 09:27 Trappen jeh
13-03-2020 | 11:06 Baci da Elena, Lalla, Mauro e .. Romeo (miauw) !
12-03-2020 | 08:59
11-03-2020 | 14:31
10-03-2020 | 17:30